Wat is het verschil tussen een app en een widget?

 

Apps en widgets zijn twee termen voor toepassingen op je smartphone die enige overlap hebben en ook vaak door elkaar worden gebruikt. In dit artikeltje zal ik uitleggen wat het verschil is tussen een app en een widget en tevens enkele bekende voorbeelden geven van elk.

 

Wat is een app?

App is de korte benaming voor applicatie, wat een ander woord is voor toepassing. Apps zijn programma's die je kunt installeren op je smartphone en die na installatie ook draaien op je smartphone. Voorbeelden van bekende apps zijn Whatsapp (app, waarmee je gratis berichtjes naar andere Whatsapp gebruikers kunt sturen en ontvangen en Angrybirds (spel).

 

Wat is een Widget?

Een widget is een mini-webapplicatie. Widgets maken vaak gebruik gebruik van webstandaarden (technieken waar websites ook gebruik van maken), zoals HTML, Javascript en CSS. Je kunt een widget vergelijken met een snelkoppeling op je laptop naar een website. Bekende voorbeelden van widgets zijn buienradar of widgets om sportuitslagen te bekijken.

 

Is het verschil tussen een app en widget belangrijk?

Kort gezegd: nee. Apps en widgets staan allebei in de app stores van de verscheidene besturingssystemen (bijvoorbeeld Android Market). Ook apps maken vaak gebruik van internet om goed te funktioneren. Je kunt je wel afvragen of je van een widget niet beter een bladwijzer in je browser kunt maken om je smartphone overzichtelijk te houden. Als consument is alleen handig om het verschil te weten, maar in de praktijk zal het verschil niet belangrijk zijn.